Για δες αλλάζει ο καιρός, αλλάζουν κι οι ανθρώποι...Διασκορπισμένες σκέψεις κ σχέσεις μεσ'τη διαφορετικότητα επιχειρούν να γαντζωθούν απ' το όμοιο και το σταθερό. Μα η αλλαγή ειναι η μοναδική σταθερότητα που προσφέρει ο χρόνος. Όσοι το αγνοούν απλά επιβιώνουν, όσοι ήδη το γνωρίζουν αλλά....ζουν!

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ε1οs

Η επιθυμία σε οδηγεί στο ταξίδι και η αγάπη σου δείχνει τον προορισμό. Σε ό,τι κι αν κάνεις.
Χωρίς ψυχή δεν γίνεται τίποτα.
Χωρίς σχεδιασμό και πλάνο όμως,  προκύπτουν τα βαθύτερα συναισθήματα.
Και ο χρόνος πάντα εκεί απο πάνω μας, να χαρίζει ενάρξεις και λήξεις για να εκτιμάς κάπως περισσότερο την στιγμή, σαν μονάδα, ποτέ σαν σύνολο.
Και αυτός ο αχόρταγος ο άνθρωπος, ο μοιρολάτρης, να ρουφάει τις καλές στιγμές σαν τον αέρα που αναπνέει και στις κακές, να νομίζει πως η γή κινείται σε αργή κίνηση.

Γράφω επιτέλους γιατί με έκαναν να αισθανθώ. Άνθρωποι, όχι πράγματα. Με ψυχή γίνονται όλα εξάλλου.
 Ήταν μαγικά αυτά τα Χριστούγεννα και όλα φάνηκαν σωστά. Και ήταν και διασκεδαστικά και ξεκαρδιστικά και πρωτότυπα.
Ταξίδι απότοκο μιας επιθυμίας και ο προορισμός έδειχνε μιαν αγάπη, έναν τόπο, ενα μάτσο ανθρώπους.
Είχα ανάγκη να ηρεμήσω για να επαναπροσδιορίσω τη θέση μου στον κόσμο και στα πράγματα. Είχα ανάγκη να βρεθώ ανάμεσα σε ήρεμες συζητήσεις, σε απαλά βλέμματα και σε στρωτές αγκαλιές για να πιστέψω πάλι. Οι ήρεμες οι θάλασσες έχουν τους πιο πλούσιους βυθούς. Τώρα το βλέπω καθαρά γύρω μου, δεν το ορίζω μόνο, αυτό με καθορίζει.
 Υπάρχει.
 Και όσο υπάρχει, ο χρόνος μπορεί να κυλά ελεύθερα, γιατί αυτή η σιγουριά θα σε πλουτίζει.


Αυτή η Πρωτοχρονιά έφερε στις στιγμές τα πάνω κάτω και έκανε τις λέξεις να γυρίσουν ανάποδα. Αυτά τα εμπρός που έγιναν πίσω, κάποιοι καφέδες που έγιναν φαγητό, μια βότκα που έγινε ουίσκι, ένας λευκός ταραμάς που έγινε τυρί γκοργκοντζόλα,
ένας άνθρωπος που μεταμορφώθηκε σε κάβουρα, ένας ύπνος που έγινε αϋπνία, ένας βροχερός καιρός που έγινε λιακάδα, μια φωνή που βράχνιασε μέσα σε μια νύκτα, κάποιο γέλιο που άλλαξε σε δάκρυ, μία αρχή που έγινε τέλος και ένα τέλος που έγινε ξανά αρχή.
Και όταν παρατηρείς πως σε αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή αλλάζουν μόνο λέξεις ασήμαντες και καθημερινές και πως οι ουσιώδεις παραμένουν αμετάβλητες, τότε ξέρεις πως όλα γίνονται σωστά, όπως αρμόζει στο συναίσθημα, παρόλη την προχειρότητα των καιρών.

Και πάλι αυτό τί είναι; που κερδίζεις το φλουρί ενώ δεν πίστεψες στιγμή σ' αυτή την "νίκη", και γελάς και ξεκαρδίζεσαι, όχι επειδή το κέρδισες αλλά επειδή σου δίνουν μέταλλο στα χέρια...
Τι να το κάνω αυτό το κέρμα; Τι να το κάνω όταν έχω δίπλα μου ανθρώπους;
Ας πιούμε λοιπόν και μια σαμπάνια να το γιορτάσουμε, γιατί η νίκη είναι αυτοί που στέκονται κοντά μου και τριγύρω σε κάθε μου στιγμή...
Αλλάζει και η χρονιά και έρχεται αισίως το 2013, περιμένοντας κάθε φορά αυτό το κάτι που θα κάνει και αυτό το έτος ξεχωριστό. Και εσύ μονάχα το γιορτάζεις κάθε πρώτη Γενάρη  και ας διαρκεί άλλες 364 ημέρες. Ξεχνάς να γιορτάσεις την κάθε σου μέρα, που μπορείς και γελάς και ζεις και επιβιώνεις και πονάς και εύχεσαι και ονειρεύεσαι και διασκεδάζεις και συναναστρέφεσαι και ερωτεύεσαι και αγαπάς...
Και ξέρεις έχουν απόλυτο δίκιο αυτοί που λένε πως τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα... Είναι στιγμές σαν και αυτή...
Είναι οι άνθρωποι. Αυτοί μονάχα σου κάνουν το ταξίδι μαγευτικό. Και φέτος είδα την διαφορετικότητα να δένει μαγικά, είδα το ταίριαγμα στα μάτια, είδα καλές προθέσεις, αγνές συνειδήσεις, κοινές αξίες και ηθική, αλήθεια, αγάπη, συναισθήματα... Και ποτέ άλλοτε δεν φαντάστηκα πως όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε τόσους πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα και πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι έτυχε να συναντηθούν σε έναν τόπο, μια στιγμή σαν κι αυτη. Συνέβη όμως, και αφού συνέβη αυτό, όλα είναι δυνατά.

 Όλο το χρόνο αυτές τις στιγμές θα κυνηγάμε σαν τρελοί, γιατί μονάχα αυτές χαρίζουν τα πιο βαθιά συναισθήματα. Είναι ευλογία να μπορείς να ακουμπάς τον αέρα και να αισθάνεσαι ελεύθερος, να γελάς και να αισθάνεσαι πλήρης, να απαντάς χωρίς να σκέφτεσαι και να ονειρεύεσαι χωρίς περιορισμούς. Και όλα αυτά και πολλά περισσότερα να χωράνε και να περισσεύουν σε μια μονάχα λέξη...ΑΓΑΠΗ.

Κι ας το μάθαμε καλά πια, πως οι άνθρωποι πάντα θα φεύγουν και θα έρχονται, με την ταχύτητα φωτός που περικλείουν οι στιγμές. Άλλοι θα προχωράνε εμπρός, άλλοι θα μένουν πίσω, μα όλοι θα ταξιδεύουν αέναα, αναζητώντας την πληρότητα που ονειρεύεται ο καθένας.
Στο παρελθόν θα μένουν μόνο οι σκιές απο το στιγμιαίο πέρασμα, οι μνήμες και οι μοναδικές μας ιστορίες. Και τέτοιες ιστορίες έχει πολλές να αφηγηθεί το καθε σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης ταξιδίων ...

Καλή χρονιά, λοιπόν, με ευτυχία για να μπορούμε να ονειρευόμαστε και υγεία για να πραγματοποιούμε. Καλή χρονιά με αγάπη προς το κάθετί. Καλή χρονιά με όλες τις επιθυμίες μας να γίνονται ταξίδι ζωής και κάθε μας συναίσθημα να ολοκληρώνει αυτό που λείπει απ τις καρδιές μας.
Και πάντα να θυμόμαστε πως η Αγάπη χαράσσεται πιο εύκολα στις καρδιές παρά στο ξύλο...




Χωρίς κόπο, χωρίς προσπάθεια...Απλά. Απαλά. Ήρεμα.

Χρόνια μας καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου